KOSTEN EN VERGOEDINGEN

EERSTELIJNS PSYCHISCHE ZORG

Eerstelijns of generalistische basis GGZ betreft relatief kortdurende behandelingen. Kosten hiervan kunnen, met verwijsbrief van de huisarts, grotendeels door de verplichte basiszorgverzekering worden vergoed. Kosten hiervan kunnen deels ook door de vrijwillige aanvullende zorgverzekering worden vergoed, en daarvoor is meestal geen verwijsbrief nodig. Kosten kun je ook geheel voor eigen rekening nemen, indien mogelijk door de werkgever laten vergoeden, of fiscaal verrekenen.

BASIS GZ

Basis GGZ is alleen mogelijk met verwijsbrief van de huisarts en een door de zorgverzekering erkende diagnose. Een behandeltraject begint altijd met intake onderzoek van doorgaans 2 sessies. Doorgaans wordt een beperkt aantal sessies per jaar grotendeels vergoed.

Vitaalbrein heeft bewust geen contracten met zorgverzekeraars, omdat we geen verlengstuk van een verzekeraar willen zijn. Een niet gecontracteerde zorgverlener moet aan dezelfde beroeps- en kwaliteitseisen voldoen als een wel gecontracteerde. Het heeft dus geen negatieve invloed op de behandeling, maar kan zelfs behandelingen mogelijk maken die anders niet mogelijk zouden zijn. Bij een niet gecontracteerde behandelaar ben je echter zelf geheel verantwoordelijk voor het betalen en desgewenst declareren van een factuur. De eigen bijdrage (het deel dat niet wordt vergoed) kan bij een niet gecontracteerde psycholoog iets groter zijn dan bij een gecontracteerde psycholoog.

Het consulttarief bedraagt € 99,50. De kosten van intake zijn dus € 199,-.  Hiervoor krijg je na intake en aan het eind van de maand een factuur. De factuur kun je desgewenst bij jouw zorgverzekering declareren. Het bedrag van de factuur betaal je binnen 14 dagen zelf aan ons. De vraag, ‘hoeveel van het consulttarief wordt vergoed?’, kunnen we helaas niet bevredigend beantwoorden, omdat iedere zorgverzekeraar zelf bepaalt welk deel wordt vergoed. Deels is dat ook afhankelijk van de premie die je voor jouw verzekering betaalt. Indien je vooraf het bedrag van vergoeding wilt weten, zal je dat zelf bij jouw verzekering moeten nagaan.

Het maximale consulttarief wordt door de NZA bepaald (€ 135,- voor 50 minuten in 2024) en Vitaalbrein blijft dus ruim onder dat tarief.

TOT 18 JAAR

Tot het 18e jaar is de gemeente waarin men woont verantwoordelijk voor het regelen en betalen van behandeling door een psycholoog. In Het Gooi is dit regionaal geregeld en heeft een deel van de kinder- en jeugdpsychologen daarvoor contracten afgesloten. Vitaalbrein heeft geen contracten met regio of gemeente.

Bij Vitaalbrein is in beperkte mate behandeling van jongeren vanaf ongeveer 16 jaar mogelijk Behandeling dient men echter zelf te betalen, of deels bij de aanvullende zorgverzekering te declareren. Het consulttarief is € 99,50.

AANVULLENDE ZORGVERZEKERING

Kosten van Vitaalbrein kunnen vaak deels door een aanvullende zorgverzekering worden vergoed. Vitaalbrein is hiervoor aangesloten bij de vakvereniging NFG en koepelorganisatie RBCZ. In jouw verzekeringspolis staan de regels hiervoor bij ‘alternatieve zorg”, met de totale vergoeding per jaar en de vergoeding per consult. Voor declaratie vanuit de aanvullende zorgverzekering is doorgaans geen verwijsbrief nodig en meestal ook geen DSM-5 diagnose.

In 2024 is vanuit aanvullende verzekering vergoeding mogelijk bij:
Aevitae, Ander Zorg, Care4Life, CZ, De Friesland, Holland Zorg, IZA, IZZ, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, PZP, Salland, Stad Holland, UMC, United Consumers, Univé, VGZ, VvAA, ZEKUR, Zilveren Kruis, Zekur.

VERHINDERING EN NO-SHOW

Als jij niet naar een afspraak komt, is wel tijd gereserveerd, waar geen inkomsten tegenover staan. Daarom kunnen bij verhindering de kosten toch in rekening worden gebracht.

Natuurlijk kan het een keer voorkomen, dat je een afspraak vergeet, of dat zich een calamiteit voordoet. In beginsel moet verhindering echter minimaal 24 uur tevoren worden doorgegeven. Bij te laat afzeggen, of niet op een afspraak komen (no-show), zal meestal (een deel van) het tarief in rekening worden gebracht. Kosten van niet komen, of te laat afzeggen, worden door de zorgverzekering niet vergoed.

ARBEID EN GEZONDHEID

Werk-gerelateerde psychische klachten worden in beginsel niet door de basis zorgverzekering vergoed. Veel werkgevers hebben hiervoor echter wel regelingen via de ARBO dienst en/of via een verzuimverzekering.

Bij stress gerelateerde klachten, zoals burn-out, is vaak sprake van problemen die ook met persoonlijke omstandigheden te maken hebben. In dergelijke gevallen kan voor vergoeding van behandeling een beroep worden gedaan op de basis GGZ.