E-HEALTH

E-Health is het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën, en met name internet-technologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen, of te verbeteren. Vitaalbrein combineert hiervoor beproefde methodes met nieuwe middelen. Veiligheid (waaronder internet security) staat daarbij echter op de eerste plaats, zodat lang niet alles wat we willen mogelijk is.

E-Health is nog volop in ontwikkeling. Momenteel door ons gebruikte middelen zijn:

E-mail
Voor het uitwisselen van informatie en het bevestigen van afspraken, ed., maken we gebruik van e-mail. Zo nodig in beveiligde vorm.

Chat
Korte mededelingen, zoals het maken of veranderen van een afspraak, kunnen via WhatsApp.
WhatsApp is ook handig voor het geven en evalueren van korte opdrachten, zoals bij begeleiding en coaching.

Beeldbellen
Als face-to-face contact (in levende lijve) door ziekte, besmettingsrisico of verblijf elders, niet mogelijk is, of als hiermee veel tijdwinst kan worden behaald (zonder dat de kwaliteit van behandeling minder wordt), kan beeldbellen worden ingezet. Ervaringen rond corona hebben ons echter geleerd, dat hierbij toch veel essentiële informatie verloren kan gaan.
Beeldbellen met cliënten doen we bij Vitaalbrein via het stabiele, goed beveiligde en speciaal voor de zorg ontwikkelde platform van Therapieland.

Online therapie programma’s
Voor veel voorkomende psychische klachten en problemen zijn programma’s ontwikkeld in de vorm van webinars, die men thuis in eigen tempo via internet kan volgen. Vitaalbrein werkt hiervoor met Therapieland. Cliënten van Vitaalbrein kunnen op uitnodiging gratis gebruik van online therapie programma’s maken.

Wearables
De oorspronkelijk voor slaaponderzoek of sport ontwikkelde ‘slimme polsbandjes’ zijn inmiddels geëvolueerd tot diagnostische stations. Ze meten niet alleen lichamelijke activiteit, maar ook hartslag en afwijkingen in hartritme, stressniveau en slaapkwaliteit. Bij slaapproblemen kan worden geadviseerd bij de aanschaf en het gebruik van een smartwatch. Omdat een smartwatch nogal modegevoelig is, zijn wearables niet meer via Vitaalbrein verkrijgbaar.

Virtual reality
Voor virtual reality wordt gebruik gemaakt van een speciale ‘bril’, die het mogelijk maakt om situaties te bleven, alsof men daadwerkelijk deel uitmaakt van de in beeld gebrachte situatie. Door dit oefenen ‘op het droge’ (virtual reality) wordt toepassing in de praktijk (exposure) doorgaans gemakkelijker. Bij Vitaalbrein is dit nu reeds mogelijk voor: sociale angst, spreekangst, rijangst, hoogtevrees, pleinvrees, claustrofobie en overprikkeling.  

Kosten
Bij Vitaalbrein betaal je geen toeslag voor het gebruik van E-Health. De kosten zijn € 95,- per sessie van een uur, of naar evenredigheid bij een deel daarvan.