ARBEID EN GEZONDHEID

Als Psycholoog Arbeid en Gezondheid ben ik beschikbaar voor het bevorderen van welzijn en gezondheid binnen werksituaties. Met kennis en deskundigheid op het gebied van werk en psychische gezondheid, en werkend op het snijvlak van beide disciplines. Ter bevordering van de individuele gezondheid van de werkers en het verbeteren van werk.

Werknemers, werkgevers en zelfstandige ondernemers (ook zzp) vinden bij Vitaalbrein een Psycholoog Arbeid en Gezondheid met veel kennis en ervaring. Werkgerichte psychologische zorg gaat overigens niet alleen over problemen, maar ook over kansen en uitdagingen, want je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

Je kunt bij Vitaalbrein terecht voor:

BURN-OUT
Voor het uitbreken van de corona-crisis had 10% van de werkenden verschijnselen van burnout. Het vele thuiswerken lijkt voor enige rust te hebben gezorgd, maar ook voor meer eenzaamheid, samenwerkingsproblemen en zorgen over de toekomst.

Een veel voorkomend misverstand is, dat burnout alleen door werk wordt veroorzaakt. Werk kan inderdaad de bekende druppel zijn, die de emmer doet overlopen. Maar, burnout komt ook voor bij huismannen en huisvrouwen. De oorzaak is hetzelfde:  een te groot verschil tussen draaglast en draagkracht. Plus (te) weinig mogelijkheden om zelf spelregels te bepalen.

Burnout ontstaat vrijwel nooit uit het niets. Meestal heeft men al langere tijd van teveel stress op het werk, vaak in combinatie met problemen in de privésfeer. Als daar niets aan wordt gedaan, ontstaat uitputting, met slechte beheersing van emoties en twijfels over eigen competenties.

Kenmerken van burnout:

Wanneer je als werknemer, of leidinggevende, overspannenheid of burn-out vermoedt, adviseren we snel een afspraak te maken. Want snel (be)handelen kan langdurige uitval voorkomen. Na het intake onderzoek, waarbij altijd een EEG wordt gemaakt, bieden we persoonsgerichte behandeling op maat.

Daarbij streven we naar verantwoord snel herstel en het aanleren van mogelijkheden om herhaling te voorkomen. Desgewenst adviseren we over verbeteringen in organisatie, werk-omstandigheden en werkpakket.

BURN-OUT OF DEPRESSIE
De symptomen van Burnout en Depressie komen in grote mate overeen en regelmatig ontstaat hierover dan ook verwarring. Burnout gaat bovendien altijd samen met depressieve gevoelens. Als burnout echter als depressie wordt behandeld, of omgekeerd, kan dat voor    een slechte uitkomst van de behandeling en onnodig tijdverlies zorgen. Daarom doen we bij burnout altijd uitgebreid en zorgvuldig intake onderzoek, waar een hersenscan (EEG) deel  van uitmaakt. Zodat een burnout als burnout wordt behandeld (en depressie als depressie).

REINTEGRATIE
Als je door ziekte (zoals burnout uitvalt, komt natuurlijk vanzelf het moment om weer naar het werk terug te keren. Dat zorgt altijd in meerdere of mindere mate voor ongemak, en daarom moet dat niet te lang duren. Want hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Je hoeft dan ook niet helemaal beter (genezen) te zijn, om weer te beginnen. Wel is het verstandig om terugkeer op behapbare wijze, in goed overleg tussen werknemer, werkgever en bedrijfsarts, te laten plaatsvinden. Vitaalbrein kan dit proces begeleiden.